Вести:
Tools
You are here: Почетна|АТА|Претседателство
Трифун Костовски PDF Печати Е-пошта

Трифун Костовски е роден на 27 декември 1946 година во Скопје, Р Македонија. Тој е македонски политичар, бизнисмен и пејач и поранешен градоначалник на град Скопје. Тој е оженет со три деца. Дипломирал на Економскиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје. Тој зборува англиски, полски, руски и српско-хрватски.Се бавел со финансирање и поддршка на голем број невладини организации, болници и социјални установи, хуманитарни и волонтерски активности, помош на инвалиди, финансиска поддршка за сиромашните луѓе, донации за операции и лекување на болни луѓе.

За своите професионални и лични достигнувања во текот на животот бил наградуван.

Со државна награда "Мајка Тереза" за хуманост (26 Август 2014); Благодарница од страна на (ИВЗ) Исламската верска унија во регионот на Дебар поради многу донации за изградба и обновување на Исламската верска објекти (октомври 2013)ч "Крстот Св Наум"во знак на благодарност во сферата на донации, доделени од страна на Македонската православна црква. (2011); Основач на "Трифун Костовски" фондација во рамките на Македонската академија на науките и уметностите. Фондацијата е спонзор на изданија, публикации, научни проекти, и збирки на ликовната уметност на национално значење; поранешен Претседател и спонзор на фудбалскиот клуб ФК Вардар и ракометниот клуб Кометал Ѓорче Петров; Основач и финансиер на неколку медиумски куќи во Македонија.

 

Публикации

scholl dizajn web