Вести:
Tools
You are here: Почетна|АТА|Претседателство
Илија Џугуманов PDF Печати Е-пошта

Илија Џугуманов е роден на 02 август 1987 година во Скопје, каде што дипломирал политички науки на Правниот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј, Скопје. Тој сега работи на својот магистерски труд на постдипломските студии за меѓународни односи - разрешување на конфликти, на програмата од Универзитетот во Гетеборг, Шведска (ТЕМПУС Програма од Европската Унија). Џугуманов е избран за претседател на Младината на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија (ЈАТА Македонија) во јануари 2012 година.

Претходно, од 2010 година тој бил член на Извршната Канцеларијата на ЈATA Македонија. На Годишното Собрание на Евро-Атлантскиот Совет на Македонија во 2014 година, тој е избран за член на претседателство на ЕАСМ. Како голем промотор на регионалната соработка и атлантицизмот помеѓу младите, во февруари 2013 година во Рим, тој беше избран за потпретседател за јавна дипломатија. На следното ЈATA Генерално собрание во Брисел, тој беше повторно избран за потпретседател за комуникација. Џугуманов е иницијатор за формирање на ЈАТА Работната група за Југоисточна Европа и исто така е основач/главниот уредник на регионалното списание “SEE Review”.

 

Публикации

youth empowerment