Вести:
Tools
You are here: Почетна|Медиа Центар|Говори
Говори
Говорот на Генералниот Секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на Парламентарното Собрание на НАТО во Прага PDF Печати Е-пошта
Среда, 14 Ноември 2012 11:37

Почитувани претседатели, екселенции, министри, почитувани членови на парламентот, дами и господа,

Најпрво, дозволете ми да Ви се заблагодарам Вам, г. Карл Ламерс, за Вашето љубезно претставување. Вие продолжувате да бидете мошне активен, особено посветен и неуморен член на НАТО Парламентарното Собрание. Навистина уживав да работам со Вас и Ви благодарам за Вашата голема посветеност на трансатлантската врска.

 
Зајакнување на НАТО мрежата со партнерите PDF Печати Е-пошта
Петок, 28 Септември 2012 13:39

Почитувани организатори, почитувани претставници на министерствата за одбрана и невладиниот сектор, почитувани колеги и пријатели,

 
НАТО – испорачуваме безбедност во 21-от век PDF Печати Е-пошта
Среда, 18 Јули 2012 10:23

Говор на генералниот секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, Четам Хаус, Лондон

Доктор Луис,
Дами и господа,

Андерс Фог РасмусенЧест ми е да бидам тука во Четам Хаус. Оваа величествена институција стана синоним за слободна и отворена дебата. Полна е со историја, а сепак фокусирана на иднината. Речиси девет декади говорници од целата земја доаѓале во Четам Хаус за да дискутираат за нивната визија за оформување на меѓународните работи. Затоа, не можам да замислам подобро место да ја искажам мојата визија за иднината на НАТО.

 
Следната Европска интеграција – повик за будење PDF Печати Е-пошта
Петок, 18 Мај 2012 14:35

Текстот е придонесот на претседателот на Евро – Атлантскиот Совет на Македонија и потпретседателот на Светската Атлантска Асоцијација (АТА), г-дин Лазар Еленовски за официјалната публикација на АТА: Safeguarding Freedom and Security – A new sense of common purpose” која беше објавена во пресрет на НАТО Самитот во Чикаго, САД.

НАТО е најголемата безбедносна алијанса во историјата. Во текот на изминатите 20 години таа е една од најтрансформираните меѓународни организации на планетата. Низ таа трансформација и особено по падот на комунизмот во Европа, требаше да најде нова причина за своето постоење.

 
Пробивање на бариерите PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 27 Февруари 2012 12:30

Говор на Д-р Стефани Бабст, Заменик на асистентот на Генералниот секретар за јавна дипломатија на НАТО на конференцијата посветена на резолуцијата 1325 на СБ на ОН  организирана од ЕАСМ

 


Лист 3 од 5

Публикации

youth empowerment