Вести:
Tools
You are here: Почетна|Медиа Центар|Вести|98ми Рос-Рот семинар
98ми Рос-Рот семинар PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 02 Јули 2018 13:22

Помалку од две недели по историскиот договор меѓу премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, членовите на Парламентарното собрание на НАТО се состанаа во Скопје од 27 до 29 јуни за својот 98-ти Рос-Рот семинар.

1

Делегацијата на АТА Македонија ја предводеше претседателот, г. Исмет Рамадани, кој воедно и истакна дека "Договорот за името меѓу двете земји мора да се спроведе за да може Македонија да влезе во НАТО". Евро-атлантската интеграција значи безбедност.

Г-дин Илија Џугуманов, го претставуваше Претседателството на АТА Македонија на настанот.

2

Премиерот Заев, претседателот на Парламентот Талат Џафери, другите владини претставници, како и дополнителни експерти се осврнаа на тековните реформски процеси во сите владини сектори. Замениците-министери за надворешни работи и амбасадори од сите соседи скицира како понатаму да гради самодоверба, доверба и добрососедски односи.

3

Семинарот доаѓа во критично време за иднината на Западен Балкан како целина.

Воведничар беше и поранешниот американски амбасадор Џејмс Пердју, кој ја истакна важноста на регионалната стабилност за Атлантската алијанса, врз основа на неговото искуство како поранешен американски специјален пратеник на Балканот и заменик-помошник-генерален секретар на НАТО за операции.

Беким Максути, заменик-министер за одбрана и Стево Пендаровски, Национален координатор за подготовка за членство во НАТО, како и Јосип Бркиќ, заменик-министер за надворешни работи на Босна и Херцеговина, ги истакнаа очекувањата на двете НАТО аспиранти за самитот на НАТО на 11 -12 јули.

4

Овој настан беше организиран со поддршката на швајцарската влада и DCAF. На семинарот учествуваа вкупно 120 учесници. Клучната цел на семинарите Роуз-Рот е да го олесни дијалогот за регионалните безбедносни прашања меѓу законодавците од НАТО и партнерите земји.

Семинарот заврши дента кога генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг ги објави очекувањата дека Македонија ќе биде поканета да ги започне разговорите за пристап со НАТО на следниот самит на НАТО во Брисел.

5

6

 

Публикации

youth empowerment