Вести:
Tools
You are here: Почетна|Медиа Центар|Вести|Затворање на "ШКОЛАТА ЗА ОДБРАНА, БЕЗБЕДНОСТ И НАТО ИНТЕГРАЦИИ
Затворање на "ШКОЛАТА ЗА ОДБРАНА, БЕЗБЕДНОСТ И НАТО ИНТЕГРАЦИИ PDF Печати Е-пошта
Петок, 28 Декември 2018 14:50

ШКОЛАTA ЗА ОДБРАНА, БЕЗБЕДНОСТ И НАТО ИНТЕГРАЦИИ, која започна од 18 септември, официјално беше финализирана на 25 декември 2018 година.

1

Главната цел на школата беше да се обезбедат основни познавања за НАТО, вклучувајќи за неговата структура, политики, операции и сл., актуелни прашања поврзани со Алијансата, но исто така и да придонесе за информирање и зголемување на младиот персонал во АРМ, потпирајќи се на образовните и информативни алатки. Учесниците имаа можност да присуствуваат на предавања за НАТО, безбедноста, одбраната, да учествуваат во дебати, да бидат дел од неколку студиски посети, да разговараат со членовите на НАТО и Армијата и да се запознаат со основните задачи и одговорности и да научат што значи службата во АРМ.


По повод затворање на "ШКОЛАТА ЗА ОДБРАНА, БЕЗБЕДНОСТ И НАТО ИНТЕГРАЦИИ", беше организирана церемонија за финализирање / затворање. Последниот настан се одржа во просториите на АТА Македонија на неофицијален начин со мал коктел подготвен за учесниците и имаше форма на неформален инфо брифинг и завршно предавање.


Учесниците ги поздрави претседателот на АТА Македонија, г. Исмет Рамадани, кој исто така одржа кратко предавање за македонскиот пат кон НАТО, придобивките од пристапувањето во НАТО и политичката улога на АТА Македонија во отворањето на патот за евроатлантските интеграции на Македонија.

2

Г-дин Илија Џугуманов, член на Претседателството на АТА Македонија и директор на проектот, ги информираше учесниците за следните активности на АТА Македонија и идните проекти, можностите за младите луѓе, како тие можат да бидат вклучени во активностите на YATA и како тие можат да придонесе со тоа што ќе станат членови на организацијата. Покрај тоа, г-дин Џугуманов ги информираше учесниците на школата за 70-годишнината од НАТО, што ќе се одбележи во 2019 година како прослава на потпишувањето на Вашингтонскиот договор и планираните активности на АТА Македонија во пресрет на официјалната прослава. Тој исто така се осврна на евроатлантските процеси на Македонија, следните фази и предизвици за Македонија.

Учесниците пополнија евалуациски прашалник со цел да ги оценат предавањата кои беа дел од школата, агендата и целокупната логистика и организација.

Оние учесници кои беа поактивни, присутни и ги исполнија критериумите добија сертификати за учество.

3

4

 

Публикации

youth empowerment