Вести:
Tools
Методи Хаџи-Јанев pdf Shtyp Email
There are no translations available.

metodi-hadzi-janev

Полковникот Методи Хаџи-Јанев - д-р, е вонреден професор по меѓународно право на Воената академија Генерал Михаило Апостолски "во Скопје која е дел од  Универзитетот" Гоце Делчев "во Штип, Македонија. Тој е дипломиран на македонската Воена академија и колеџот за воздушна команда во САД. Тој, исто така, има магистерски и докторски дипломи по меѓународно право од Правниот факултет "Јустинијан Први" во Скопје, Македонија. Полковник Хаџи-Јанев моментално е на функцијата продекан за образование и истражување на Воената академија и визитинг професор на постдипломските студии на Правниот факултет "Јустинијан Први", Универзитет "Св Кирил и Методиј "во Скопје, каде што предава на постдипломските студии во врска со правни аспекти на борбата против тероризмот, меѓународниот тероризам и транснационалниот криминал. Тековната стипендија на полковникот Хаџи-Јанев се фокусира на правните и стратешките аспекти на борбата против асиметрични, сајбер, и хибридно базирани закани, со акцент на критичните информации, инфраструктурата и заштитата на критичната инфраструктура во Југоисточна Европа; на правните и стратешките аспекти кои се користат во борбата против заканите од тероризам и за развојот на законодавството и стратешки документи за ефикасна борба против сајбер и хибридните закани.

Тој е член на Советодавното тело при Центарот за управување со вонредни состојби и за домашна безбедност на Државниот универзитет во Аризона и активно се ангажира во соработка со НАТО и центарот на одличност за заштита од тероризам во Анкара, Турција. Полковник Хаџи-Јанев служеше 12 години како офицер на специјалните сили и е ветеран од глобалната војна против тероризмот.

Тој служеше како командант на контингентот на  македонските специјални сили за време на мисијата Слобода за Ирак. Неговата обемна обука во борбата против тероризмот и неговото искуство во Ирак беа клучни за неговото назначување како висок офицер одговорен за обуката при пред распоредувањето  на македонските специјални сили во Авганистан. Тој, исто така ги креираше и националните правила (Rules of Engagement) на македонските специјални сили за време на заедничката македонско-американската операција Феникс во Југоисточен Авганистан.

 

PUBLIKIMET

2 nato academy