Вести:
Tools
You are here: Почетна|QENDRA E MEDIAS|Lajme/Të reja|7ма НАТО Студентска Симулација – Повик за учество
7ма НАТО Студентска Симулација – Повик за учество pdf Shtyp Email
E mërkurë, 11 Prill 2018 13:14

studenska7

Имајќи во предвид дека студентските конференции и сите настаните од ваков карактер во државата се покажаa како мошне успешни и интересни за студентите, Евро-Атлантскиот Совет на Македонија по 7ми пат организира студентска симулација, оваа година на тема:

НАТО Студентска Симулација: НАТО во пресрет на Самитот во Брисел

Самата конференција ќе претставува младински самит на кој ќе се симулира состанок на Северноатлантскиот Совет на ниво на шефови на држави и ќе се разгледуваат глобалните прашања непосредно пред самитот во Брисел и идните предизвици за Алијансата. Настанот е од високо едукативен карактер затоа што им овозможува на студентите одблиску и подлабоко да се запознаат со прашањата на НАТО, безбедноста и меѓународната политика, овојпат со посебен осврт на глобалната безбедностна слика и каде се наоѓаат партнер земјите од Југоисточна Европа.

Критериуми: Учесници на симулацијата потребно е да бидат студенти на додипломски или последипломски студии, како и млади професионалци државјани на Република Македонија, со интерес за прашањата на безбедноста, меѓународните односи и НАТО. Симулацијата претставува интерактивен настан и за него младите потребно е да се соодветно подготвени за прашањата за НАТО, безбедноста како и за национални прашања поврзани со земјите членки на НАТО и партнерите.

Материјали за подготовка на кандидатите како и насоки за работа ќе бидат дадени од страна на претставници на Евро-Атлантски Совет на Македонија на инфо брифингот кој ќе се одржи една недела пред финалниот настан/студентската симулација. Во текот на целата недела пред настанот, секој од студентите ќе биде во контакт со тимот на Евро-Атлантски Совет на Македонија со цел да му се помогне и да се припреми за улогата по сите процедури.

Заинтересираните кандидати потребно е да се пријават во ЕАСМ најдоцна до 19ти април 2018 година (четврток) до 15:00 часот на Ky email po mbrohet prej spambots-ave, të duhet JavaScript me e pa , наслов: “Апликација за студентска симулација”. Исто така во прилог треба да достават кратка биографија и мотивационо писмо, не подолго од 300 збора (на англиски јазик). Поради ограничените капацитети на симулацијата пријавите ќе ги прифаќаме континуирано и по принципот „прв пријавен, прв прифатен“. За дополнителни информации слободно обратете се во канцеларијата на Евро-Атлантскиот Совет на Македонија на 02/316 22 21 или пак на  Ky email po mbrohet prej spambots-ave, të duhet JavaScript me e pa .

Настанот ќе се одржи на 27ми април 2018 година (петок) во Скопје.

Секој од учесниците ќе добие сертификат за учество.

Настанот е поддржан од НАТО секторот за јавна дипломатија, Брисел, а е дел од проектот “НАТО ДЕНОВИ 2018”

NATOhor CMYK LR

 

PUBLIKIMET

youth empowerment